Kamica moczowa przejawia się tworzeniem się kamieni (kamienia) w drogach moczowych. Mogą one tworzyć się w różnych odcinkach układu moczowego, ale najczęściej występują w pęcherzu moczowym.
Analiza kamieni moczowych jest ważna nie tylko z punktu widzenia natychmiastowego podejścia medycznego , ale pomaga także ocenić inne czynniki zagrożenia (np. żywieniowe) związane z powstawaniem tych struktur, stanowiąc nieocenione wsparcie dla strategii medycznych w zapobieganiu nawrotom.

Ryc. 1 kamienie struwitowe od 7-letniego psa samca mopsa
Kamicę moczową należy traktować jako chorobę o wielu czynnikach etiologicznych. Dzięki badaniom wiemy jakie czynniki zwiększają podatność do tego schorzenia:
- wielkość zwierzęcia – psy ras dużych i średnich są bardziej predysponowane do tworzenia się kamieni struwitowych,
- rasa – dalmatyńczyki są bardziej podatne na powstawanie kamieni moczanowych,
- status płciowy – samce psów rasy Mastiff są bardziej podatne na tworzenie kamieni cystynowych; kastrowane koty są bardziej podatne do tworzenia się kamieni szczawianowo-wapniowych,
- kondycja zwierzęcia – otyłe psy i koty przyjmują większe ilości pokarmu co prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej oraz zwiększonego wydalania minerałów, a to zwiększa ryzyko tworzenia się kamieni moczowych.
Istnieje wiele badań retrospektywnych kamieni moczowych u psów i kotów. Niektóre z najnowszych publikacji pokazują zmniejszoną tendencję występowania kamieni szczawianowo-wapniowych zarówno u psów, jak i kotów; kamienie struwitowe są najczęstszymi kamieniami pobieranymi od pacjentów psich i kocich.
Dostępnych jest kilka metod analizy składu mineralnego kamieni moczowych: olejowa metoda krystalografii optycznej, mikroskopia światła polaryzacyjnego, dyfraktometria rentgenowska, wysokociśnieniowa chromatografia cieczowa i spektroskopia w podczerwieni. Ta ostatnia metoda jest uważana za złoty standard w analizie kamieni moczowych.
W LABOKLIN kamienie moczowe badane są z wykorzystaniem spektroskopii w podczerwieni, czyli wg złotego standardu. Wyniki badania dostępne są w ciągu 48-72 godzin od daty rejestracji próbki w laboratorium.